(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

FRA DENGANG FORTÆLLINGERNE BLEV GEMT OFRET ELLER TABT

FØR FØR 0000-0700

"Janus", en 3000 år gammel  romersk gud for "begyndelse og afslutning" fundet i Kallerup, Thy 2019.

Middelklassen  

KONGESLÆGTEN

Se eventuelt relaterede emner på Lars Jørgens Websted:

(placeholder)

  

Fundet af slægternes ældst kendte forfædre rækker tilbage til noget nær år nul i året 140 efter vor tidsregning.  Tiden er før før... den tid hvorfra der ikke er nogen skriftlige beretning om menneskenes gang på jord, men hvor der dog har forplantet sig svage budskaber op gennem generationerne i form af... ja man ved det knapt.

  

Egentlig var det planen at begynde dér, i år 140, med den fundne forfar... den danske konge eller nærmere nok høvding "Gorret", hvis datter "Gonnor "blev født under  en rejse i det botniske Kvenland, hvor hun siden blev gift med en navnkundig kvensk høvding Fornjotur "Den Gamle Kæmpe"!

Men så er der pludselig sket dette, at man lige nu i 2019 oppe i Thy, har fundet nogle efterladenskaber anvendt til formentlig religiøse cerenomier i bronzealderen omkring 1000 år før vor tid! Fundet består af en meget stor cerenomiøkse, et dobbeltansigtet menneskehoved og to sæt dobbelthovede heste... altsammen støbt i bronze. Et fund omtrent af samme betydning som i sin tid fundet af de et til totusinde år yngre Guldhorn fra jernalderen ved Gallehus i Sønderjylland.

  

Det særligt bemærkelsesværdige ved de janus-hovede figurer i Thy er at de indikerer en langt højere kulturel udvikling end man måske umiddelbart forestiller sig har gået for sig på dette sted og i denne tid, præcist som også det tidligere fantastiske  bronzealderfund "Solvognen" har indikeret. Det blev fundet i 1909 i Trundholm Mose mellem Vig og Højby på Odsherrred, og begge disse fund har sandsynligvis været relateret til og indgået i en datidig europæisk religion med fokus på soldyrkelse... lysets og mørkets magter.

  

Såvel hestene og mennesket med de to hoveder leder tankerne direkte til

"Janus... den romerske gud for al begyndelse og afslutning"

...det kan konstateres at menneskefiguren forestiller en mand med skæg der på en gang ser både frem og tilbage, og altså relaterer sig direkte til Romerriget ca. syv- otte hundrede år før vor tid! Det vil sige, at figurerne i Thy kan være fra før guden Janus storhedstid! Det lyder vildt, men Janus var dog Romerrigets ældste gud og  kan således godt have huseret længe før denne ophøjelse...! Og der er da også forskere der har fundet frem til at han før alt andet, som minimum på den Apenninske halvø, og nu vel egentlig også i Thy og på Sjælland, har været set som oprindelsen til alt organisk liv, ja faktisk som, at han var selveste

lysets og solens gud.

  

Det lyder som en rigtig spændende historie, og lad os bare stoppe her og konkludere, at der selv for 3000 år siden har været en "global" åndelig bevægelse som har skabt sammenhæng mellem flere europæiske kulturer hvori også Danmark eller dele heraf har været med.

FØR FØR

(placeholder)

  

Ja, vi vil jo så gerne sige "og det var Danmark"! Men det holder jo næppe her, for danmark var endnu ikke opfundet, og danskerne eller danerne rådede højst i Skåne, Sjælland og langs de Østjyske kyster.

Danerne var, efter nogle generationers stop i Kaukasus i sin tid, og måske ad flere omgange og forskellige omveje nogle tusinde år tidligere, nået frem til datidens "danske land"  via nutidens "finske land" og vandringer langs den Botniske bugt og gennem de store skove på den skandinaviske halvø.

  

Ind imellem og på den vestlige side af den Jyske højderyg og nord herfor fandtes imidlertid en række andre stammer som mere havde deres oprindelse tilbage i det sydvestlige Europa, hvorfra de via  den mest udbredte kultur, Madeleinekulturen i de europæiske bjergkæder havde bevægget sig mod nord, og til sidst op i Jylland i takt med, at isen trak sig tilbage engang for ti- femtentusinde år siden.


HARUDER TEUTONER OG KIMBRERE

  

Ud over Siguloner, Saballinger, Kobander, Kalier, Ambronere, Pundusere, Vendere og andre jyske stammer af såvel germansk som keltisk oprindelse, men med nogen usikker geografisk bestemmelse, vækker især tre folkeslag eller stammer interesse.

Det er de to vestjyske grupper Haruderne i Hardsyssel og Teutonerne i Thy samt deres nordjyske naboer Kimbrerne i Himmerland. Dels dækker de det geografiske område for de nylige generationer af Lund & Madsen slægten, der indgår som det ene af  fire slægter der ligger til grund for en slægtsforskning vedrørende denne skribent og hustrus forældre og bedsteforældre, hvortil kommer at alle tre grupper i væsentlig omfang har haft skæbnefællesskab som krigere i den romerske hær, så langt tilbage som i det siste århundrede op til vor tidsregning.


Efter,først i årtusinder at have lagt land til nomadiske jægere, fiskere og samlere samt senere til nye bondesamfund og tilhørende håndværkere skulle der






har udmærkt sig som krigere...! Dels i forsvar af egne teritorier Harthesyssel, Thytæsyssel og Himbersyssel samt endog, og vel mere spetaktulært, som lejesoldater for Cæsar i Rom og andre.

Dette sidste... krigstjenesten i Syd fandt sted en god håndfuld århundreder efter oprindelsen af Janus-rekvisitterne i Thy og havde næppe direkte forbindelse. Men derfor kan begge dele jo godt have fundet sted netop grundet en, dengang også vedvarende, kulturel udveksling mellem indbyrdes fjernt liggende samfund!  

OG DET VAR DANSKERNE

(placeholder)
(placeholder)

-14.000 Mennesket og dyrene

-8.700 Dyremasker ved ritualer

-5.000 Begravelser sammen med dyr eller skeletter af dyr

3.200- Jættestuer (gravkamre) orienteret efter solen

-1.700 helleristninger med kultgenstande... økser og lur-instrumenter

samt masser af skibe uden sejl

-1.500 Solvogne og guddommelige heste

200 Odins lerkar

400 Guldbrakteaterne med mytologiske figurer

Tvillingerne Frey og Njord - guder for frugtbarhed og velstand

de havde en søster Freya “herskerinden”

Hun kunne være alle steder på en gang

folkevandringstiden 375 - 575

Jyder til England

Januar – måneden med to ansigter



Af

Benedikte Veljby Baggesgaard

sognepræst Holme

Januar har navn efter den romerske gud, Janus, som er Gud for begyndelse og indgang. Navnet Janus er da også afledt af det ord, der egentlig betyder dørvogter. Janus vogter døren ind til det nye år. Og januar er den port, der åbner det nye år.

Janus symboliserer forandring og overgange fra en tilstand til en anden. Derfor blev Janus i det gamle Rom tilbedt ved bryllupper, fødsler og andre begyndelser. Guden Janus har oven i købet to ansigter, der giver ham overblik og gør ham i stand til at se både frem og tilbage på samme tid. Og han kan se en sag fra to sider - han er objektiv og uvildig.


Det kan gøre godt at tænke på, at nytåret ikke bare er et par lige lovlig festlige timer omkring en enkelt midnat, hvor vi berusede af stemning og champagne lover os selv og hinanden hvad som helst. Vi har en hel nytårsmåned at gøre godt med, når skeen for alvor skal over i den anden hånd. Og nye, bedre og sundere vaner skal indarbejdes. Det står og falder ikke med den første dag. Vi har en hel måned til at forbedre os – en hel måned til at se både frem og tilbage. Gøre status over, hvad der var godt i det gamle år – og hvad vi ikke vil føre med os videre ind i det nye år.


Som regel har vores nytårsforsætter noget med kost og fysisk sundhed at gøre. Det er også vigtigt for vores trivsel. Som det gamle ordsprog siger: en sund sjæl i et sundt legeme. Og vi skærer ned på det usunde – tobak, alkohol, fedt og sukker – og skruer op for motion og fittness-træning. Og det er godt. Professor Bente Klarlund Pedersen skriver om det i bogen: Yngre med årene. Hun skriver ud fra sin naturvidenskabelige baggrund om alt det gode, vi kan opnå ved at omlægge kost og motionsvaner. Og så tilføjer hun, i et selvstændigt kapitel i sin bog, at religiøse mennesker er mere lykkelige, får færre hjertesygdomme og lever længere end andre mennesker. Og konstaterer at naturvidenskab og religion ikke udelukker hinanden – men supplerer hinanden: "Naturvidenskaben kan give en forklaring – men ikke en mening. Religionen kan give en mening – ikke en forklaring."

Så prøv at bruge januar og den mørke tid til at meditere, bede og gå i kirke. Så dit sunde legeme også får en sund sjæl.


fundet

Ambronere Sydslesvig, Chalerne Hald Herred

Harudere Hardsyssel, Teutoner Thy og Kimbrere Himmerland


Slaget ved Vercellae år 101 før vor tidsregning

-100

-110Klimaproblemer med store oversvømmelser og misvækst. De stærkeste  Haruder, Teutoner og Kimbrere etc. flygter/ drager mod syd

-120Etniske grupper  i Jylland udgjordes af Daner, Siguloner, Saballinger, Kobander, Kalier, Pundusere, Haruder, Teutoner og Kimbrere etc.