(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

1 / 3

2 / 3

3 / 3

INTERESSER GLÆDER OG LYSTER

Dickinsonia Costata

(Bakterier og) dinosaurer:

Liv kom der og den antog mange former og gennemlevede stor dramatik og mindst fem udslettelser efter påvirkning af meteornedslag etc. heraf også det seneste som mange nok før har hørt om, nemlig det der udslettede alle dinosaurerne med flere. Det var jo en stor rystelse, men som vi også ved, så var der jo stadig liv bag efter, og sådan kan det muligvis også have været efter de forrige brag, men under alle omstændigheder så er vi her jo nu, sammen med al det andet liv som vi kender… og hvis ellers videnskabens forudsigelser holder stik, så skulle vore efterkommere kunne disponere over kloden også om 10 milliarder år, men så skulle solen også være ved at være brændt op!

Ediacara-faunaen eller Vendia-faunaen er forhistoriske livsformer, der repræsenterer de ældste kendte former for kompliceret flercellet liv på Jorden.


De første spor efter Ediacara-faunaen er omtrent 600 millioner år gamle, men blomstrede først rigtigt op i en periode kaldet den Avalonske eksplosion (575 millioner år siden), der fulgte kort efter en voldsom kuldeperiode, der praktisk taget havde dækket hele jordkloden med is. I et 558 millioner år gammelt Dickinsonia-fossil er der fundet fedtstoffet cholesterol, som dermed gør Dickinsonia til det første dyr, der kendes.[1]

I det allernordligste Grønland finder vi nogle af de ældste kendte dyrefossiler, bevaret med bløddele. Disse 520 millioner år gamle fossiler kan fortælle hemmeligheder om livets generelle og vores egen tidlige udvikling. Dette blogindlægs forfatter beretter her om et nyt fossil derfra, som han var med til at beskrive og dets signifikans.

For 540 millioner år siden skete der noget, som ændrede verdensbilledet markant. Flercellede dyr udbredte sig og udviklede sig til de utallige diverse dyrerækker vi kender i dag. Førhen var jordens overflade præget af encellede organismers aktivitet. Havbunden var dækket af tykke bakteriemåtter, som kunne stå urørt da der ikke var nogen dyr til at grave dem op eller spise dem.

Dette ændrede sig i løbet af en kort periode, som vi nu kalder den Kambriske Eksplosion efter den periode (Kambrium), der begynder ved denne overgang. Vi kender denne overgang med de levn som vi kalder fossiler og disse kan man finde i jordlag over hele verden, som for eksempel på Bornholm. Disse fossiler er for det meste kun de mest modstandsdygtige bestanddele af organismerne, såsom skelettet.

FOSILERNE

LIVET

Livets opståen (-600 ??? mio. år)