1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

8 / 8

7 / 8

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

Den mødrende slægt, før Grethes mor Kathrine Lund, var alle vestjyder og fra Hardsyssel, hvor befolkningen kaldtes harudere helt tilbage ved begyndelsen af vor tidsregning. De deltog dengang i togter mod selveste Cæsar i Rom, men er i vor tid primært kendt som bønder og fiskere.

Morforældrene Janus Lund og Marie Jensine Madsen var henholdsvist bondesøn fra Kvium og fiskerdatter fra Ferring. Efter først at være startet op med en mindre gård på hans hjemegn skiftede de til en større firelænget ejendom i Gørding ved Vemb som siden igen blev vekslet til en mindre ejendom på en ny udstykning fra Herregården Bækmark nær Bækmarksbro.

Længere tilbage havde Janus slægt sine rødder i landsdelens omfattende kvægdrift med domiciler som gården Breinholt i Humlum, Kongensgård i Nr. Nissum og på godset Kappel og gården Nørre Vinkel nær Lemvig

GRETHE OG LARS JØRGENS FORFÆDRE

Der begyndes med Grethes far, Christian Aage Eilskov Jensen og hans forfædre. Slægten består så langt tilbage som det har kunnet spores af fortrinsvis velstillede bønder med rødder i det solide midt/øst/sydjyske bondeland og i en sjællandsk bondefamilie med hang til højskolekultur.

Farforældrene Andreas Martin Jensen og Ellen Marie Sofie Olsen var meget dynamiske og lagde, via snurrige kanaler, ud med teglværksdrift i Tyskland og siden stordriftslandbrug i Danmark med Godset Agersbøl på toppen. Familien gennemlever en mindre deroute med tvangsalg... først af godset og siden af proprietærgården Amstrup ved Vemb i Vestjylland, men sætter fortsat fremtrædende spor i det danske borgerskab frem til vor tid.

Introduktion

Bemærk "pilene" her ved sidens (og sidernes) afslutning!

Peg på pilene og kom en side frem eller tilbage...

eller vend tilbage til begyndelsen af siden og benyt linkrækkerne nederst på "forsiden".

  

Alternativt kan man også skifte tema via de permanente links på alle sider under "pilene"

og somme steder, som her, også hovedafsnit for det aktive tema!

Lund og Madsen

Jensen og Olsen

Jakobsen og Nielsen

De Ukendte

Jacob og Oles oldeforældre, bedsteforældre og forældre

Slægtsgalleri

På siderne for hver af de fire grundlæggende slægtslinjegrupper, i det jeg kalder en "totalslægt", er det målet... gennem interaktion via såvel de systematiske linkrækker som billedlinks, at den besøgende intuitivt kan klikke sig frem til de blandede oplysninger man måtte ønske at vide om de tidligere generationerne og deres liv og virke.

Linkrækkerne som generelt fremstår blå nederst på samtlige webstedets "forsider" er bygget hierarkisk således at den øverste række dækker hele webstedet med dets anvendte temaer hvoraf det aktuelle tema er markeret med en mørk rød farve! På næste underliggende linklinje vil det afmærkede temas forskellige afsnit så være vist, og igen med en mørk rød anmærkning af næste underliggende linklinje og så fremdeles. Bemærk, at de røde angivelser af navnet på den aktuelle link på lavere niveauer altid vil blive set som det sidste af to eller flere aktiverede links.I alt kan der forekomme 6 lag af linklinjer med temaer, afsnit, delafsnit, kapitler, emner og delemner.

Som det store overblik indgår en indholdsfortegnelse for hele webstedet og i diverse tilfælde også enkeltvis for aktuelle områder. Igen hjulpet af en mængde spredte links svagt markeret med blå farve samt fotos, billeder og tegninger etc. der vil være ladet med links til relevante sider. Muligvis vil de mange links  skabe mere forvirring end klarhed! I så fald kan man altid finde tilbage ved at klikke på forsidernes øverste overskrifter og komme dertil som det givne ord antyder!

Det er ikke et mål i sig selv at læse webstedet som en bog, men det kan lade sig gøre ved hjælp af de små trekantpile der findes som "frem og tilbage" yderst på begge sider af de samlede linkrækker nederst på forsiderne. Altså er der masser af blandede muligheder! Havde jeg været en stor kanon ville jeg måske have købt en strømlining hos en "ghost writer"! Ja i så tilfælde kunne jeg jo så også have forsøgt mig med AI / kunstig intelligens! Men nej, faktisk synes jeg det er rigtigst for mig at bruge mine egne ord og sprog. Hjemmesiden er jo et budskab til fremtiden om mine tanker og mit og vores liv i tiden fra og mellem Kong Christian X og Kong Frederik X.  

Der er allerede oplyst en del om webstedets funktionalitet under temaet for "Velkommen", men da skriveriet nok ender med at stå på i tyve år eller mere  sker der det, at de tidligere vejledningers tilstedeværelse ofte glemmes eller bare bliver suppleret som hjælp her og nu, hvor det ellers forekommer belejligt! Det medvirker så nok til, at den læser der kommer over alt på webstedet vil støde på gentagelser hist og her, dels blandt vejledningerne og nok også af og til i fortællingerne! Spring over når det sker, eller se det som en kuriositet og variation eller bare som en naturlig del i et sæt "samlede værker"... kort sagt nyd det, og lev med det!

Hvad angår slægtslinjegrupperne er hver af de fire viste slægtslinjepar oprettet som "selvstændige" websteder i webstedet! Dette skyldes et ønske om, at

TRE BEN OG EN TANKE + DET LØSE

MÅLRETTET SØGNING BLANDT SLÆGTLINJEGRUPPERNE MED FLERE


Af naturlige grunde indtog min mor Krista Andrea Jakobsens slægt den helt store plads under min opvækst og dannelse.

Bedsteforældrene var begge midtjyder, men dog med rødder til både Sydtyskland og Østjylland. De hed Søren Erik Jakobsen og Nielsine Jakobine Nielsen og var ud af dansk almue, når den er aller bedst... og så var de socialdemokrater fra dengang klassekampen rådede og hvor socialdemokrater var både sociale og demokratiske.

De startede tilværelsen sammen i et lille landarbejderhus i udkanten af Almtoft Mark ved Kjellerup. Han var teglværksarbejder og hun tog sig af huset  med mindre dyrehold og børnene. Efter nogle år købte de et lille husmandssted i Dalsgaard, også i Kjellerup hvor de blev i 40 år.

Forfædrenes veje er ofte uransagelige og i det mindste er min, far og hele den fædrende slægt totalt ukendte! Min fars identitet er udelukkende kendt af min mor! Dette har jeg måttet acceptere og respektere. Min mor har ganske vist givet en fortælling! Men det var en dækhistorie. Reelt har hun ikke så meget som antydet hvem min far er... heller ikke når jeg pressede. I henhold til tiden den gang, og med min mors personlighed in mente, er jeg imidlertid ikke i tvivl om at hendes hemmelighed tjente til beskyttelse af såvel hendes egen som min integritet.

Situationen har derfor ikke skabt den store mismodighed hos undertegnede. Allerede som dreng fandt jeg mine forestillinger om at være født ved et "kongesnit".

Fredrik IX havde jo sin glade gang i Aarhus i hine tider... men dette har dog ikke afholdt mig fra andre overvejelser, og skulle jeg selv have valgt min min far måtte det da gerne have været Robin Hood som barn af måske  filosoffen Karl Popper og forfatteren Astrid Lindgren!

Andre fantasier vil i øvrigt blive testet!

De Ukendte

en tanke!

Øverst til venstre ses, som også herover ikonbilledet, for emnet Slægtsgalleri.

For familiemedlemmer og folk der kender familien og slægten er det herned muligt at finde udvalgte slægtninge direkte via disses portrætter eller eventuelt eller eventuelt andre kendte motiver.

Klik på vedkommende billedlink og se hvad der gemmer sig!

Nederst til højre ses, som også herover ikonbilledet, for min families Totalslægt.

Begrebet "Totalslægt" er min opfindelse for under ét, at kunne beskrive sammenhængen mellem bestemte Slægtlinjegrupper, og for systematisk at kunne relatere til sammenlignlige slægtstavler etc.

Det anbefales at prøve sig frem med egne rødder!

EXTRA

Som det kan iagttages, så er der et par felter mere på forsiden af Grundstammerne! De er dedikeret de to følgende emner under Slægterne og forhåndspræsenteres lige herunder:

EXTRA EXTRA

I diverse kapitler i delafsnittene under Slægtslinjerne kan man finde diverse hjælpesider vedrørende den samlede slægts omfang, geografiske tilhør som Anetavlerapporter, Slægtstræer, Landkort

Bemærk, at man altid kan returnere til eksempelvis nærværende side igen via enten miniatureikoners billedlink eller via rækkerne af tekstlinks nederst på alle forsiderne!

Tre grundstammer og et par tanker!

⚫️

SLÆGTER, STAMMER OG SLÆGTSLINJER

Indledningsvis var jeg ikke fortrolig med begreberne "Slægter" og "Stammer" og tænkte umiddelbart, at slægterne var det hele, helt hen til den samlede menneskehed! Dette var vel sådan set rigtig nok, og man genkender jo da også udtrykket "Menneskeslægten"... fint nok!

Omvendt har det så vist sig vedrørende fortolkningen af ordet "stammer" ikke rigtig hører hjemme i forhold til slægtsbeskrivelser! Ganske vist vidste jeg godt, at ordet kunne dække omtalen af større grupper af beslægtede mennesker i eksempelvist indianerstammer og lignende, som blandt andet også vore danske vikingeforfædre ser ud til oprindelig, at have været opdelt. Det vil sige, at de vel har udgjort flere høvdingedømmer der i sidste ende endte som kongedømmer, hvor vi så også når til nationsdannelse... det vil sige noget mere overordnet og geografisk orienteret end direkte slægtsbaseret.

I det lys skulle jeg så nok ikke bekymre mig mere, endsige anvende ordet "stamme" i forbindelse med mine beskrivelser af slægtsgrupper etc. Men der er jo også et andet begreb "Stamtavler" som inspirerede mig til at dele større grupper af slægtninge op i stammer, baseret på en udvalgt stamfader eller et stampar. Eksempelvis Lars Jørgen Jakobsens stamme! Dette føltes fint længe, omend det af og til virkede akavet, for jeg var jo ikke høvding eller på anden måde tildelt en rolle i forhold til mine slægtninge udover de automatiske roller som søn, far bedstefar og oldefar o.s.v.

Efter en del refleksioner indså jeg, at ordet og begrebet "Stamme" hører hjemme i etnografien og antropologien men ikke i slægtsforskningen! Altså måtte jeg finde et andet ord for Lars Jørgens stamme med flere som jeg havde defineret som så... og så er vi fremme ved begrebet "Slægtslinjer". Ordet er neutralt, og man kan fint bruge det uden at antyde andet end at en given person har ind til flere linjer både tilbage i tid og fremad som definerer en direkte blodsbeslægtet sammenhæng mellem generationer og familier...  inklusive adopterede familiemedlemmer, som jo åndeligt vil være beslægtede, men som så bare må holdes udenfor i forhold til spørgsmål om fysiologiske arv!

På den baggrund vil jeg derfor- og hermed introducere begrebet "Slægtslinjer" som de røde tråde der kan trækkes som en primært blodsbeslægtet arvelinje gennem flere, eller i prinsippet et uendeligt antal generationer! Det lyder enkelt og det gode er, at der stadig kan optræde både stamtræer og stampar, som dog også kan beskrives som anetavler, forfædre og sikkert meget mere.

I min slægtsforskning eller -granskning, som jeg mere ydmygt foretrækker at kalde det, arbejder jeg grundlæggende med henblik på at beskrive mine børns slægtslinjer som jeg så tilsammen kalder en slægtsgruppe... bestående af fire hovedlinjer! En for hver af børnenes oldeforældrepar i dét jeg generelt lader bedsteforældrene lig med min hustru Grethes og mine forældre optræde som såkaldt probande for hver sine i alt fire slægtslinjer, som jeg kalder "Tre ben og en tanke" En hentydning til, at min far med tilhørende slægt er totalt ukendt og derfor glimrer ved sit fravær...

"Kongeslægten"

Som en kuriositet i forhold til Madsen slægtslinjen er der fundet en linje til Gorm den Gamle og Thyra Danebod og helt til før før!

Slægtslinjerne

Se forsidebilledet/kollagen øverst herover!

På slægtlinjernes forside øverst herover vises primært de fire udvalgte slægtslinjer ved de portræterede oldeforældre, hvis individuelle webafsnit kan besøges direkte ved et klik på de pågældendes billeder. Som det fremgår er der reelt kun tre stampar! Som det fjerde er indsat et billede af Dronning Alexandrine og Kong Frederik IX... de var det danske riges kongepar ved min fødsel, og da et kongepar meget vel kan svare til en nations forældre, så har jeg lige lånt dem til illustration af mine ukendte fædrende bedsteforældre. En anden fiktiv slægtslinje er en uventet forbindelse helt tilbage til før Kong Gorm den Gamle og Dronnning Thyra! Denne forbindelse er fundet i relation til fru Grethes mormor Marie Jensine Madsen hvis tiptipoldemor, Ane Kierstine Heinrichsdatter der var datter af en kapellan ved Dybe Kirke der var blevet forelsket i præstens datter Ane Cathrine Hansen Friis! Ja og hun og alle Friis'erne endte op i adelige forfædre, og så støder man næsten altid på de kongelige til sidst!

Klik eventuelt på det viste vikingeikon nederst til højre eller her.

I modsatte hjørne oppe mod venstre er der et felt med henvisning til et blandet slægtsgalleri med individuel link til alle de afbillede samt, via den blå skydeskive, til et slægtstræ for hele totalslægten som jeg kalder den samlede slægt indeholdende samtlige oldeforældres slægtlinjer.

Bemærk at der i galleriet også er et felt med en blå ring og et prik i midten. Det link anbefales for den videre færd og fører her til “Totalslægten”.

Til orientering vises endelig også et lille slægtstræ med vore børn Jacob og Oles forældre, bedsteforældre og oldeforældre.

For de interesserede fortælles også lidt om baggrunden for min interesse for slægtshistorie, samt et resume vedrørende de enkelte slægter.

Fordi der er plads indsættes denne illustration: 1. Min mors anetavle og

2. Tilsvarende slægtslinjer  3. Nu sat sammen!

besøgende til de enkelte oldeforældrepar formodes primært at interessere sig for netop deres "stampar". De fire par der er vist øverst på dette webblad sammen med et link til et totalgalleri og den delvise tavle for totalslægten.

Bemærk den blå "skydeskive" på gallerilinket. Det er et link indirekte til en regulerbar PDF fil med de fire "samlede gallerilinjer". Personligt er jeg mest billedorienteret! Det vil sige at jeg foretrækker at "læse" i billeder frem for i tekst, også selvom det nok umiddelbart er nemmest og vel en anelse mere præcist at søge ved at benytte linkene i linkrækkerne!

Dette, at anvende websteder i webstedet anvendes også i andre tilfælde hvor det skønnes, at der er en primær interesse for et pågældende emne, som jeg så også nemmere kan præsentere målrettet til  potentielt interesserede... eksempelvist ved at  sende links til de pågældende for om muligt at udveksle synspunkter etc... det giver ro og fokus, uden at adgangen til det samlede webstedet nødvendigvis er lukket af den grund! Generelt kan man altid via linkrækken med angivelse af webstedets temaer nederst på samtlige sider og blade klikke sig rundt til hele webstedet.

⚫️