1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7
Billedtekst
SIDENAVNET
Hentydning
DELAFSNIT
⚫️
Prosatekst
I perioden med opførelser og anvendelse af private voldborge herskede der en omfattende lovløshed over det meste af Danmark! Noget i stil med hvad man også kender fra beretningerne om, frihedskæmperen Robin Hood i samtidens England. I mindst hverandet sogn i Danmark, men meget ujævnt fordelt, skulle sådanne bebyggelser have være opført! De har dog ikke været i funktion på en gang overalt, men er opstået og indrettet efter lokale forhold og med heraf følgende individuelle særpræg alt efter tid og sted, således at man eksempelvis i fredligere perioder ofte har forladt dem til fordel for den oprindelige gård eller landsby, som også nogen gange kan have været flyttet til helt nye beliggenheder.
En model i Dalsgaard kunne have bestået ved, at der tidligere har ligget en lille bebyggelse eller landsby ved det særlig frugtbare dyrkningsjord som er konstateret på det nordlige flade areal i forhold til Gårdsted Banke og, i øvrigt tæt på den senere... og stadig eksisterende gård "Dalsgaard". Med et voldanlæg kunne en sådan bebyggelse nemt have været kædet sammen med et tårn og dets nærområde på banken og således have kunnet udgøre en effektiv voldborg! Ja, og hvem ved! Måske har man så alternativt siden hen opført en helt ny bebyggelse syd for tårnet hvor der også har været gode forhold for at lave et voldanlæg.
Det er almindelig kendt at fortidens huse mere eller mindre gik til grunde i løbet af et par generationer, så det har ikke været en ualmindelig beslutning således at rokere med beliggenhederne! I det lys kan det således også sagtens være hændt, at det man nu kender som det historiske Dalsgaard By kan have været et nyt senere led af en sådan "vandrende" landsby... der så har fundet ro på dette sted frem til vore tipoldeforældres tid!
Se evt. nærmere om Voldborge i Vinderups Egnshistorie side 68... her.
På næste side herunder vises en collagefantasi om Gårdsted Banke i året 1219 hvor Valdemar II Sejr dér, midt under Middelalderen kan være vendt hjem fra krig med det nye vinderflag, Dannebrog.
Det er min helt, og kunstneren, salig Jens Jørgen Thorsen der er vist som Valdemar II Sejr her på min fantasi over Gårdsted Banke!
Et typisk voldsted og en mulig placering på og omkring Gårdsted Banke.
Disse to eksempler stammer fra henholdsvis Vinderup ved Limfjorden og
Smørholm nær Ballerup
Længe før der var noget der hed Dalsgaard i slutningen af middelalderen 1600tallet, hvor man foretog de første optegnelser der skulle komme til at danne grundlag for den store udskiftning et århundrede senere i 1791