SØREN JAKOBSEN OG SINE NIELSEN

SLÆGTEN OG STAMMERNE

(placeholder)

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

10 / 10

9 / 10

8 / 10

(placeholder)
(placeholder)

⚫️

Her vises primært sognene som de placerer sig i forhold til herrederne og de nuværende kommuner fra 2007.

Hertil er vist Sine og Sørens steder:

🔴     

Bosteder i Hørup sogn

🟣     

Forfædre i omegnens skiftende tider

🟤     

Betydende omegnslokaliteter

Sognene

Det er jo faktisk fantastisk! At tænke sig en sådan kulturarv... et socialt og fysisk koncept der stort set stammer fra de aller første tider hvor menneskene knyttede sig geografisk til bestemte områder!  Først var det jo enkeltpersoner, familier og storfamilier der dannede fællesskaber, men snart var de så også blevet til tværfamiliære klaner der tog over og dannede tætte grupper i de familiære bopladser og i de mangfoldige landsbyer, hvorfra stammer udsprang og dannede nationer og helte!

I alle niveauer af denne udvikling udgjorde "sognene" de bærende "atomer" som samfund består af... med en kerne af beskyttet liv i midten og omgivet af

energi, intiativ og kosmisk ånd!

Øverst er vist et kort med syslerne i skiftende farver som de så ud omkring århundredskiftet 1900, og man kan skimte herrederne tegnet ind med rødt.

På kortet fra i dag 2000 ved siden af kan man så sammenligne og se de seneste storkommuner i skiftende farver og med 1970 kommunerne nævnt med navn, samt at man også kan se de gamle amter med røde streger! Der er da forskelle på de gamle sysler og amterne, men også ligheder... eksempelvis er Hardsyssel og Ringkøbing amt omtrent identiske! Hvad der nok kan betyde, at de lokale ude på de kanter har slægtsrødder tilbage til længe før Arilds tid, ja endda længe før år 0 hvor de gamle forfædre "Haruderne" med succes bekæmpede romerriget som lejesoldater under den kimbriske høvding Boiorix, som dog tabte til sidst i et slag på Po sletten... og så var der kun tilbage at slutte karrieren som gladiator i Colosseum i Rom! Ak ja, tør jeg nævne at min ærede hustru Grethe meget vel kan have genetiske årer direkte ned til dette legendariske forlystelsessted!

Uh.. ha, er der noget som sådanne sidespring? Men tænk så bare på, at det danske landskab forlængst også var delt op i fredlige lokalsamfund bestående af de områder der med kristendommen blev kaldt sogne... der allerde den gang også slog sig sammen i grupper som herreder og endnu større sysler, til når der var større ting på færde! På kortet lige herover kan man se netværket af sogne i Sine og Sørens hjemstavn, hvor de fordeler sig ensartet i landskabet! Med den grønne streg som guide ses hvordan Lysgaard- og Hids herred hver i sær er samlet af 15 og 9 sogne! De orange streger viser de nuværende kommuner. Kommuner var de nye herreder, og de har jævnt hen ændret sig, og fra 1970 til 2007 eksisterede der ligefrem en Kjellerup kommune inklusiv de 8 sogne Grønbæk, Hinge, Hørup, Levring, Sjørslev, Thorning, Vinderslev og Vium sogne. Nu en del af Silkeborg kommune.

Med sognene voksede det eksistentielle menneske!

Tjae, og fra at have været grundstenene til det hele jyske- og i sidste ende danske land, da vil jeg vove at påstå, at sognene nu, i min levetid, efter i mindst 1.000 år at have været de fleste menneskers hjemstavnsbaser på godt og ondt, er sygnet hen i betydning! De fungerer nu udelukkende som ramme om de gamle kirkers noget hensygnende drift, hvorfor et sogneråd i dag da også er forvandlet til rene menighedsråd... ære være med dem! De støtter dog i en vis grad fortsat menneskelige sammenhænge og sammenhold. Blot kan jeg ikke være med der! Som ikke troende føler jeg mig simpelthen utilpas når der tales om guds kraft eller hvad som helst om dit eller dat, som gud har gjort, ja man kan godt sige, at jeg nærmest bliver fornærmet oh føler, at der tales ned til mig...  Altså. Når jeg nu engang har indset... og det helt uden åbenbaringer at der ikke findes nogen gud... hverken nu, i går eller i morgen.

Men jeg er vild med mennesker og deres gøren og laden, ja jeg fascineres nærmest af vores evige gå-på-mod, der med sisyfoskansk karakter giver evig kraft til at arbejde for en bedre verden, omend vi må rejse os og rejse os efter lige så evige mængder af tilbageslag! Alle frembragt ved tilfældigheder... helt som de gode ting og hændelser også må anses for værende tilfældigheder! Og jeg tænker, hvorfor ikke bare tro på tilfældigheder! At tilfældet vil komme mig til undsætning! Men som regel godt hjulpen af min egen kreativitet. Nå da da, sikke noget snak! Hvad kan det have med sogne at gøre? Ja, det ved jeg heller ikke, men nu er det da sagt!

FRA BOPLADSER OVER SOGNE TIL LOKALPLANER




forskellen er ens det er bare farven der har en anden lyd


sogneinddeling, indrettet så hvert "sogn" fik sin egen kirke.

Med få undtagelser udgjorde kirkesognene på landet frem til kommunalreformen i 1970 normalt også en selvstændig kommune eller sognekommune, idet dog mange kommuner også kunne bestå af 2 eller 3 sogne! Endnu i dag følger kommunegrænser og skoledistrikter på landet oftest sognegrænserne, ligesom sognet mange steder stadig er den naturlige enhed for lokalsamfundets foreningsliv m.v. men sognene var under opløsning eller digitalisering!

I 1.000 år havde de måske flere tusind år gamle danske lokalområder med et- eller en håndfuld bopladser hedet sogne og ejerlav. Til en begyndelse var der måske en enkelt jægerbondefamilie der havde fundet græsset så grønt, at de havde slået sig ned ved et vandløb med deres begyndende dyrehold. Måske var der også et par træer der kunne give læ og materialer til simple byggekonstruktioner, hvorved menneskene langsomt og umærkeligt forankrede sig, med stedet som base for deres nu blandede liv som samlere, jægere og også bønder! Måske endda med nabofamilier der typisk kunne være svogerfamilier eller andre kendinge, der havde slået sig ned samme sted for måske fortsat at samarbejde om den fælles overlevelse i en ofte uvenlig verden, hvor der udover  uvejr ofte kunne forekomme farlige dyr og endda fjendtlige fremmede. I så fald var det ekstra godt at stå sammen, og i stort omfang endte det endda med at man byggede en regulær fæstning eller et voldsted, der i sin yderste konsekvens kunne tage form som en regulær borg.



Fortificerede fællesskaber af alle slags, verden over og i de danske landskaber og Hørup sogn finder arkæologer og historikere masser af eksempler på, ligesom man også kan konstatere, at menneskene over alt i andre måske fredeligere tider og på  roligere steder har følt de tætte fællesskaber for hæmmende og er rykket ud af trængslen for at danne nye bopladser nær i samme lokalområde eller måske rykket over i en konkurrerende nabohøvdings domæne!


Sognene er bestandige i skiftende omgivelser

UDVIKLINGENS SVØBE

Sogne har været bestandige i skiftende tider

Sognene havde antageligt, indtil kristendommen, også dannet ramme om de hidtidige tiders helligdomme og øvrige religiøse markeringer, hvor de blev så samlet i passende grupper af generelt et par håndfulde sogne der så kom til at udgøre herrederne, der eksempelvist blev landets mindste retsinstanser. Herrederne var herefter, i passende mængder, samlet  i kirkelige sysler, der gradvist efter reformationen overgik til kongelige len! Generelt svarede lenene som nævnt til syslerne, men til en forskel kunne de dog også forekomme ned i størrelser som et herred... alt efter hvordan kongen forankrede sin magt og kunne forhandle sig til rette med adelen!

Især syslerne udgjorde de geografiske rammer og grænser som også kom til at gælde for dannelsen af de nye amter i 1600tallet! I begyndelsen af 1800tallet   kom de til primært at rumme retsvæsenet med hele underskoven af byretter ude i de nye kommuner, sammensat af et eller flere sogne nogenlunde som herrederne! Dog fortsatte enkelte funktioner sammenfaldende, som blandt andet provstierne, der vedblev at fungere under stiftamter helt ind i 1960erne... hvor der så kom den helt store kommunalreform i 1970 som igen, oven i købet blev omkalfatret til ukendelighed i reformåret 2007... resulterende i den forfærdelige strukturreform, der på det nærmeste lukkede og slukkede for resterne af det gamle decentrale og overskuelige Danmark! Altså de resterende dele som endnu ikke var bukket under for de centraliseringer der allerede længe havde været sat i gang efter 1970. Det værste var nok retsvæsenet hvor politiet blev trukket ud af landområderne og samlet i de større byer for i de nye konstellationer, bare at skabe skræk, usikkerhed og fremmedgørelse! Ikke fordi man savnede politiet  derude, for det gjorde man, men mest grundet signalværdien! Sammen med de offentlige tjenesters fjernelse forsvandt nemlig også den folkelige fremtidstro med henblik på lokale udviklingsmuligheder... først i de yderligt liggende landområder og så for så vidt og gradvist over alt.  

Medens der i en periode fra 700årene til 2000tallet... altså i omegnen af 1.300 år ikke havde været den store geografiske forskel på fortidens sogne, sysler og herreder samt de indtil for få år siden gældendede 14 amter og 271 kommuner, så ruskede strukturreformen med de nu kun 5 nye regioner og 98 kommuner i den grad op i samfundsindretningen, at store dele af tidligere lokal patriotisme og -ildhu på det nærmeste forsvandt med "badevandet" samtidig med, at det meste af alt der var tilbage af lokale ressourcer farede vild i en nu udbredt identitetsforvirring og mangel på, at tilhøre et givent lokalsamfund! Lokalbefolkningernes betydning som direkte aktører var, så at sige taget ud af samfundsligningen, og en kæmpe omstilling af samfundet var, som følge af den nu stadig mere centraliserede ledelse på vej ud i det uvisse, og dér er vi så nu kommet til året 2024.

I stedet for det ellers omhyggeligt opbyggede folkestyre er landets udvikling og fornyelse nu i princippet autsourced til et blandet offentlig og privat ansat lag af konsulenter, bestående af primært jurister, økonomer og sociologer assisteret af mængder af ingeniører og arkitekter etc. hvis væsentligste legimitet er, at de er rundet af de nye årgange som ikke mere har ladet sig nøje med 7. klasse!

Over hele landet ligger sognene som et tæppe over de skiftende landskaber, først syslerne og herrederne... og så skiftende amter (regioner) og kommuner!

Hjemstavnen med sognene i "Lyusgaard og Hiz herreder" gengives øverst og er indtegnet med en ramme i kortene herover fra ca. år 1900 og 2000.

FRA GAMLE TIDER TIL NYE

Engang, og helt frem i 1900tallet og min tid, var offentligheden for de fleste "sognet", der blev man holdt i mandtal og registreret som borger og sikret nødhjælp, omend meget spartansk... dersom man skulle gå hen og miste kontrollen over sit eget og sines liv. Ja tugt kunne også af og til følge med, men i så fald oftest med assistance fra de overordnede herreder. Det vil sige, at sognet og herredet fyldte godt og vel hvad de langt større kommuner og regioner vel gør for nutidens borgere... ja man kunne i lange perioder end ikke forlade sit sogn uden tilladelse! Man var stavnsbundne, og "frihed" var et ukendt begreb! Banerne eller skæbnerne for enhver hin enkelte var, på den måde, stort set lagt allerede ved fødslen som en simpel fremskrivning af de fædrende ophav.

Den oprindelige herredsopdeling stammer nok helt tilbage fra, hvor de allerførste høvdingesamfund blev groet... nok på kanten af jægerstenalderen for ca. 5.000 år siden... hvem ved? Men de vordende herreder er dog først nævnt som sådanne i Knud den Helliges tid år 1085, der hvor de vel kom til at indgå som nødvendige administrative sammenslutninger af de mindre lokalområder svarende til de senere sogne, og som underdeling af de endnu ældre sysler  og siden lener som konger og adel havde skabt og delt  med hinanden.

Men så var det, at kristendommen holdt sit indtog i vikingetiden, og gjorde lokalområderne til sogne med kirker og efterfølgende bundtet i de organisatoriske provstier der snildt  kunne indgå i herrederne, der deromkring også kom til at danne rammerne for datidens administrative enheder for både retslige og kirkelige anliggender gennem de næste omkring et tusinde år... frem til retsplejeloven af 1919, hvor herrederne havde fungeret som basis for opdelingen, også af de skiftende- men nogenlunde ens overordnede opdelinger af Danmark i først Sysler, så Lener, Amter og Regioner.

Dette har dog ikke hindret, at hele denne stab af djøffere samlet i dag ligner en flok der er kommet ind med firetoget, og stille og roligt har ladet sig dysse hen i pæn opførsel og underdanighed over for de nye lag af "herremænd" bestående af efterkommere af de gamle overklasser og nyrige liberale progressive  iværksættere der alle, og i den bedste mening... kynisk, og med djøflaget som villige hjælpere, mod god betaling forstås, har kørt hele Danmark af sporet...!

Midt i, at hele verden lige nu er ved at gå i opløsning på grund af klimaangst og bruger al sin opmærksomhed og energi på skrækken for jordens undergang, som selvfølgelig menes at skyldes menneskenes egen dårskab og køernes prutten, og jeg skal komme efter dig! Da har man set så meget ad denne flagelante vej, at man helt og holdent har overset hvordan liberale opkomlinge inden for monsterindustrier er ved at smadre vestkysten for liv, med deres udtømninger af alle mulige kemiske stoffer og gifte i havet.... samtidig med at gangsterlandbrug finansieret af nationale og internationale kapitalfonde, allerede og på på systematisk vis har udledt så meget kvælstof og gift i samtlige danske vandløb og indre farvande, at der nu kun hersker død og ødelæggelse! Ikke en levende fisk er at skue.


.. for ikke at tale om enhver antydning af biodiversitet


landområderne (Uddøde indre farvande eller ingen godt hjulpne af djøflagets skumleste repræsentanter



personligt  cirklens kvadratur med socialisme og liberalisme


Dette betød at kun de skarpeste kunne være med, medens  alt for mange blev efterladt på perronen overladt til arbejdsprøvninger og førtidspension, medens folkelig deltagelse i den overordnede samfundsudvikling, blot blev gennemført som politiske skuespil med det brede mellemlag af ordentlige folk som juhu piger, og en tid akkompagneret af vrede interessegrupper, der pænt gik hjem, når der blev sagt "tak fordi I kom"! Ja og sådan er det stadig.

Stor skade betød også tilbage! Da man i samme strukturreform smadrede amterne, således at det nye Danmark kom til at bestå af fem nye regioner med  byerne Aalborg, Aarhus, Odense, Roskilde og København i spidsen som de bærende navne medens en masse inkompetente kommuner stod for resten! De fik nu alle fripas til at skalte og valte med amternes tidligere ansvarsområder, og det er gået grueligt galt lige siden! Ikke mindst inden for de sociale og miljømæssige områder, såvel i planlægning og i drift! Ja,.4  landet er snart groet til i lusk og dumhed... holdt flyvende af grådig politisk populisme.

Ja, der var i sandhed nye tider! Men det slap Sine og Søren da så lykkeligvis for  at blive vidner til! Lang tid før... i begyndelsen af 1980erne sad de i deres lejlighed på Plejehjemmet Fuglemosen i Kjellerup og fulgte TV-avisen og klappede i deres gamle hænder når de så statsminister Anker Jørgensen, og Sine med tårer i øjnene udbrød... "Han er vores mand".

1970erne havde været deres seniorguldalder! I god tid, i 1959, var de trådt ud af trædemøllen og var flyttet ind i deres herlige aftægtshus på hovedgaden inde i hjemstavnens "hovedstad", og såmænd ikke så langt fra plejehjemmet. Søren var 71 år og Sine var 68 år... og jeg var 14 år og på vej til en kostskole i Grindsted den første dag i "fremtiden" den1. januar 1960.

Vi vidste det ikke, men velfærdsstaten lå kun 10 år fremme!

Omend det var usynligt og umærkeligt, så var det nemlig den endelige forbindelse til "fortiden"... stenalderen, vikingerne og syslerne etc., som blev afbrudt i de dage, med ophør af de sidste funktioner for herrederne, som herfra kun er nævnt i forbindelse med slægtsforskning og anden historieskrivning...

Ja, og dog! For sognene var og er her jo stadig!

Og dem var herrederne sammensat af!

effektivitet bagslag industri og landbrug


HJEMSTAVNEN