SØREN JAKOBSEN OG SINE NIELSEN

SLÆGTEN OG STAMMERNE

(placeholder)

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

(placeholder)
(placeholder)

JAKOBSEN

Andreas havde to koner og tretten børn

Stammen

⚫️

EFTERNAVNETS OPRINDELSE

Trods de karakteristiske tyske navne skete der en relativ hurtig fordanskning.

  

Som udgangspunkt for hele min slægtsfortælling har primært mine bedsteforældre og deres familie og slægt dannet basis. Direkte har jeg mit efternavn efter min bedstefar på mødrende side, Søren Erik Jakobsen.

Søren Eriks far, Andreas Jacobsen, var den første med jacob/jakobsennavnet idet han havde fået det efter sin far Jacob Johansen også kaldt Wendel efter sin far Johan Wendel Breuner, søn af Johan Jacob Breuner... der som 7årig var indvandret fra Tyskland til Havredal i Danmark i 1759. Johan Jacob giftede sig senere i 1775 med en anden tyske indvandrer Anna Cathrine Dürr, der som 5årig i 1759 var ankommet til Grønhøj lidt mod nord i samme "Frederiks Sogn"!

At slægtsnavnet for Søren endte som Jakobsen med "k" i stedet for med "c" har været tilfældig. Med nutidens navneregler kunne vi lige såvel have hedet:

Jacobsen, Johansen, Nielsen, Wendel, Breuner, Rasmussen, Dürr, Christensen, Löfler, Scmuck, Kriegbaum, Gregersen, Sørensen, Andersen, Gross, Halgans, Jensen, Bertelsen, Fuchs, Müller, Schäfer, Rühl, Odenheimer og Hofmann.

Andreas har antageligt foretrukket “k” i Jakobsen frem for "c" i Jacobsen.

I sin gamle Bibel har han således indskrevet alle 13 børn konsekvent med "k" på omslagets indvendige side, lige fra den førstefødte Jakob Nikolaj hvor der heller ikke er givet plads til et "c".

Den ældste søn Jakob Nikolaj blev født et par måneder efter brylluppet, antageligt  på morforældrenes ejendom ved Hauge Sø, og de to næste, pigerne Maren og Line Kathrine blev født på Skanderup Mark ved Gjern, hvorefter resten er født på familiens landejendom, et boelsted, på Funder Nørhede.

ANDREAS HJEMLAND

Her har vi Andreas Jacobsens hjemland som er lidt mere end hjemstavnen omkring Funder Nørhede (5). Hans bedsteforældre der kom fra henholdsvis Skræ og Trehuse (0 og 1) og hans forældre havde grundlagt barndomshjemmet på Thorning Vestermark eller Knudstrup mark som det også kaldtes (2). Som ung flyttede Andreas over Hærvejen og Den Jyske Højderyg til Hauge (3) hvor  han fik arbejde hos bonde og murermester Søren Eriksen der havde sin ejendom op til Hauge Sø. Her charmerede Andreas sig ind i mesters familie, så meget endda, at han efter en tid drog derfra med familiens datter Ane Marie og deres ældste barn Jakob til Skannerup Mark ved Gjern (4) hvor der kom et par piger til, før familien søgte tilbage til den fælles hjemstavn og fandt et husmandssted i Funder Nørhede (5) en halvanden snes kilometer syd for Hauge og Vinderslev sogn. Ud over mureriet havde Andreas, som både hans far og svigerfar, fået smag for lidt landeri og handel med dyr ved markederne... især det store Knudstrup marked.

Ud af sine 13 børn blev kun tre eller fire på egnen! Af det første kuld var det Maren i Tollund ved Funder og min bedstefar Søren i Dalsgaard ved Kjellerup medens en af det andet kuld blev på den fædrende ejendom og en anden bosatte sig i Funder. Af børnebørnene kender jeg kun til min morbror Henry der drev et boelsted i Marsvinslund ved Demstrup. Han er heller ikke mere, men begge hans døtre Anette og Margrethe bor dog stadig 2024 i Kjellerup... sikkert som de sidste af slægten i dette gamle midtjyske landskab.

Andreas førte status over sine børn i sin bibel

Slægtsdiagrammet herover viser Sine og Sørens nærmeste forfædre, inklusive helsøskende tilbage til Johan Georg Breuner, den egentlige stamfar til slægten i Danmark.

Som for det meste kan man også her klikke på billedet og se en PDF-udgave.

PDF JN

Altså! Jacobsen blev til Jakobsen på Funderkanten og ikke mindst på

Funder Nørhede

Luftfotoet er fra 1954 og de gulnede spor angiver hvordan motorvejen omkring Silkeborg akkurat napper et stykke af min oldefars gamle græsmarker.

Det gamle avisudklip er Andreas boelsted før 1910, måske i midten af årtiet! For mig er der fem børn med på billedet! Det kunne være kristian Theodor, Niels Otto stående ved de store kalve og Andrea og Ane Bertine siddende på jorden med en hund, medens de to første af det nye kuld Reinholt og Åge er sat op på hestevognen! Datteren Andrea kunne også have været med, men hun kan jo også have haft andet at gøre på dagen.

Gå evt. til kapitlet Funderkanten og se emnerne der!