SØREN JAKOBSEN OG SINE NIELSEN

SLÆGTEN OG STAMMERNE

(placeholder)

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

(placeholder)
(placeholder)

En delegation fra Kousted-Bjerregrav på udflugt med Niels Christian Nielsen!

⚫️

EFTERNAVNETS OPRINDELSE

  

Mit efternavn er som beskrevet på foregående side "Jakobsen", og er ikke hverken:

Nielsen eller, Jensen (Jensdatter), Madsen Snedker, Bæk, Erichsen (Erichsdatter) , Mikkelsen (Mikkelsdatter), Christensen, Andersen eller

Jensen Hviid.

Men alle nævnte kunne potentielt  godt have været mit efternavn, for ikke altid har slægtnavnet, eller hvad man nu skal kalde det, fulgt den lige patriarkalske vej... og herunder slet ikke for mig selv, hvor jeg af gode grunde netop bærer min mors fars efternavn, og det endda med stolthed! Med mange års liv i det fremmede i både Asien, Afrika og Sydamerika var mit danskklingende efternavn i særlig grad en del af min identitet.

Som ung havde jeg et ønske om at tage et forfædrenavn blandt de kartoffeltyske, men det blev afslået af de daværende involverede amter. Det ville næppe være sket i dag, hvor lovgivningen om eget valg af efternavn er liberaliseret rigtig meget, så jeg sikkert frit kunne vælge mellem alle forekomne navne i mine slægter eller stammer! Men som det fremgår har der ikke ligefrem myldret med eksotiske slægtsnavne blandt Sines forfædre!

KRESTENS HJEMLAND

Kresten Nielsens, og for den sags skyld også fru Mette Marie Jakobsens hjemland, har aldrig haft nogen central placering i mit verdensbillede, og med Sines beretning om, da hun på sin 17års fødselsdag, i et socialdemokratisk festtelt i Randers på samme dato 20. april 1908, og som noget nær eneste tilstedeværende kvinde oplevede tilblivelsen af landets første lovgivning om kvinders valgret! Ja så har jeg knap hørt andet og mere om den hjemegn. Sine havde antageligt været på besøg hos noget familie blandt de da afdøde bedsteforældres verden i henholdsvis landsbyerne Bjerregrav og Kousted nær Randers.

Helt tilbage i 1880erne havde Sines forældre forladt de to steder for sammen at slå sig ned i  Høbjerg, Højbjerg sogn, hvor Kresten vel har haft et job at rejse efter! Det ved jeg ikke, men her blev i hvert fald både Sine og hendes ældre søster født i henholdsvis 1889 og 1891. Om de, Kresten og Mette har fulgt 1800tallets pramdragersti der på den tid stadig var i drift vides ikke, men det vil jo da mindst have været parallelt hertil. Ellers er det for mig at se umiddelbart Fussing Sø, der kan have dannet basis for de ældste slægtled på de kanter! I hvertfald har man omkring søen fundet 6.000 år gamle spor efter menneskelige bosættelser der, men det er det rene gætteri.

Søsteren Inger Marie Nielsen giftede sig med en Niels Jørgensen de to etablerede sig i Tange hvor min morbror Erik af og til besøgte dem... sikkert fordi han var jævnaldrende med deres yngste søn af 6 børn, Egon.

NIELSEN

Sines far kom fra Bjerregrav og moren fra Kousted

Stammen




PDF JN

En Mads Bæk blev i 1788 far til en Niels Madsen Snedker der senere i 1827 blev far til Niels Christian Nielsen... den første Nielsen og dertil også far til Kresten Nielsen der var far til min bedstemor Sine, eller Nielsine Jakobine Nielsen... altså masser af Niels, Nielsine og Nielsen den vej, men hvad ville Kresten have kaldt en eventuel søn! Nielsen eller Krestensen? Han fik ikke en søn, så det ved vi ikke, men hans bror Jens Christian Nielsen fik 8 børn som alle kom til at hede Nielsen... altså opkaldt efter farens efternavn og ikke fornavnet som vanligt, hvorefter Nielsen kan konstateres etableret som slægtsnavn i 1827 i Sines stamme!

At Sines mor var født Jakobsen havde naturligvis ikke noget med mit Jakobsen at gøre, og iøvrigt er der ikke fundet meget om Sines mors stamme... kun, at hendes bedstefar var rokkedrejer! Ja, og pudsigt nok, så var Krestens far også rokkedrejer, hvilket jo godt kunne antyde, at familien som sådan på begge sider kan have spillet en rolle for den pardannelse mellem Chresten og Mette Marie! I øvrigt var Krestens fars far og dennes far igen også snedkere, så vi har nok at gøre med et lille håndværkerdynasti her... og måske forklarer det, at min mor på et tidspunkt havde flere rokke stående til pynt!

Hvem ved, måske er det Koustrup Bjerregrav Rokkelav eller Snedkerlav der på forsidebilledet herover er fotograferet på en udflugt!  


Bemærk at Bjerregrav og Kousted også omtales under kapitlet Ommersyssel.

Der er tre sogne Kousted, Råsted og Østre Bjerregrav som virker interessante som fælles hjemstavn for begge Sines bedsteforældre, al den stund at der også er et Bjerregrav Station i Råsted sogn.

Konen ved sin rokke er fundet på nettet og er sat ind som en kommentar til de mindst to rokkedrejere eller rokkesnedkere som er identificeret i stammerne i Koustrup Bjerregrav.