(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

(placeholder)

  

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

HVAD KOMMER JEG AF

Hvis det er sådan at man først og fremmest er interesserede i at vide... Hvem man er? Så er det helt sikkert, at det næste spørgsmål der melder sig er: Hvor kommer jeg fra? Ja for mange kan det vel også ligefrem være den interesse der først tænder nysgerrigheden!

Om ikke andet, så tror mange jo at de har helt styr på deres samtidige generationer. Det har de sikkert også, og det finder de fleste nok selv ud af, men her forsøges det så også, at forstå hvad forfædrerødder ellers er for noget.

Går vi nu tilbage til tanken om et familietræf opdager vi øjeblikkeligt, længe før vi eventuelt får styr på efterkommertræet! At det der samler os jo er forfædrene og ikke mindst de fælles forfædre! Det er jo nærmest altid en gren af et hold bedsteforældres forfædre der er fokus på. Sådan som der også i det anvendte eksempel, på forrige side med min svigermor Kathrines forfædre, tages udgangspunkt i hendes forældre, Janus Lund og Marie Madsen, og deres efterkommere, hvilket jo fungerede fint... de halve af os kendte hinanden i denne ene grundstamme/slægtssøjle!

Afhængigt af den fælles- eller eller nok snart mere den manglende fælles historie med mere, kunne der naturligvis laves et træf med alle fire stammer sammen! Dette ville da være så ligetil i vore dages "komme hinanden ved kultur"! Men det skal man nok bare ikke lige tro! De fire grupper ville sandsynligvis være lige så fremmede for hinanden, som tilfældigt udvalgte på på gaden, i supermarkedet eller blandt publikum ved en cirkusforestilling... Dette ville naturligvis ikke udelukke et godt samvær, men næppe et med en større følelse af samhørighed! Fra at halvdelen i en grundstamme kendte hinanden, ville man formentlig her knap kende en ud af ti blandt de andre.

Den situation ville mange nok også forudse og takke nej tak allerede ved invitationen, i hvert fald alle de som mener at de har travlt! Men lad os se! Stammen omkring min Ukendte Far ville jo vedblive at være ukendte, så de er udelukket... og hvad angår efterkommerne i de tre øvrige grund stammer Olsen&Jensen, Lund&Madsen og Jakobsen&Nielsen vil de som beskrevet normalt stå helt fremmede over for hinanden..! Men det kunne jo hænde, for en sjælden gangs skyld, at en af deres fælles efterkommere... eksempelvis et af Grethes og mine børnebørn eller senere afstamninger skulle udvikle sig til så stor en kanon, at de enhver slægtning vil kunne ønske sig at sole sig lidt i glansen fra vedkommende! Så ville alle nulevende blandt forfædrerødderne og disses øvrige efterkommere kunne sige, at denne kanon er en fra min slægt, min grangranfætter etc... Vi har fælles tiptipoldeforældre eller noget andet!

FORFÆDRERØDDER

SLÆGTSGRANSKNING

  Hvor ville jeg nu lige hen med den historie? Jo, altså... hvis der er en god fortælling at komme efter, så kan vi godt interessere os for fjerne slægtskaber... men ellers næppe.

En sådan fortælling kunne være den om min bedstefar, der i 1931 pludselig så sig selv som mulig arving til millioner, da han af andre mere eller mindre kendte slægtninge blev præsenteret for et potentielt slægtskab til en netop afdød stenrig amerikansk dame. Hun var født i en rigmandsfamilie i New York og havde båret samme efternavn, som min bedstefars oldefar var døbt med til mellemnavn... født ude på den jyske hede i Tre Huse i 1790, og senere bosat som fattig bonde på Thorning Vestermark også kaldet Øvre Knudstrup Hede!

Ja, det var det ikke-slægtskab som også er beskrevet omkring tilsynekomsten af den gamle stamtavle omtalt på siden "Udvikling".

Eksemplerne på anvendelse af forfædrerødder og efterkommertræer er mangfoldige, så tænk endelig selv videre på mulighederne! Eksempelvist kan jeg røbe, at hvis man går tilbage til Gorm den Gamle... så taler sandsynligheden for, at alle vi der, bare lidt, er rundet af danske rødder... sandsynligvis også bærer rundt på hans royale gener! Det er langt ude, men ganske vist.

Se evt. også "GenStatistik".

SLÆGTSGRANSKNING

(placeholder)
(placeholder)

En antydning af min hustru Grethes morforældres slægtstræer.

FORFÆDRE RØDDER

EFTERKOMMER TRÆER

Man kan også lige prøve at se mine fortolkninger under afsnittene:

TotalSlægten

...her gennemgår og/eller viser jeg systematisk slægtstavlerne for samtlige mine og hustru Grethes slægtninge!

Altså er visningen af totalslægten en forløber for den  efterfølgende visning af de fire grundstammer / slægtssøjler, hvor det er muligt at skabe sig det store overblik og så slutte ved hin enkelte via en af de følgende...

Eilskoverne    Lunderne    Ukendte    Jakobsenerne  

Grundstammerne

Jensen og Olsen   Lund og Madsen   Ukendte   Jakobsen og Nielsen


Reelt ville alle stamtræer være lige store... tilbage til evigheden! Men grundet forskellig frugtbarhed og for den sags skyld også forskellig kendskab til de foregående generationer vil der altid forekomme store forskelle i mængden af de slægtninge der kommer med i sådanne opsætninger.

Forfædrerødder

Med forfædrerødderne ser man i modsat retning som med efterkommertræerne. Et forfædretræ vil altid indeholde samtlige kendte forfædre til en given person og eventuelt også dennes helsøskende m.m. Har man et slægtsprogram vil man således kunne vælge frit hvem man, alt afhængig af databasens indhold, ønsker at udforske nærmere.

Herunder vises forfædrerødderne/stamtavlerne for de samme bedsteforældre, hvis efterkommere er omtalt på forrige side  med "Efterkommertræerne"... svarende til hver af de samme fire grundstammer/søjler.

Diagrammerne vises i miniature, men klik på dem eller de efterfølgende skrevne grønne links, og se dem i et pdf-format hvor det er muligt selv at regulere størrelsen og læsbarheden... og download dem evt. for at få den fulde kontrol.

I bunden af de viste pdf-filer vises denne kommandorække, hvor man ved berøring kan dels mindske og øge eller downloade diagrammerne. Det sidste anbefales hvis der er behov for at have et "træ" lige ved hånden medens man samtidig måske studerer dets baggrund nærmere i andet materiale.



Familiegrupper

I de mest omfattende stamtræer blandt grundstammerne kan det være svært at overskue de skiftende familiesammenhænge, og mulige fortolkninger heraf kan forekomme som en uendelig opgave! Derfor er det forsøgt at opdele stamtavlerne i, hvad der kan kaldes familiegrupper varierende mellem to til fem eller flere generationer, ofte også centreret om en sammenhængende geografi og eller erhverv etc.

Formateringen af grupperne omtales nærmere under næste emne

"Familiegrupperne"

ET SLÆGTSPROGRAM

Til nærmere studier og iagttagelser fra mere "skæve" vinkler, kan man med stor fordel selv anskaffe sig et slægtsprogram.

Med et slægtsprogram kan man mere målrettet åbne og viderebehandle en given slægtsdatabase, som man som bruger også selv kan bidrage til.

Der findes flere forskellige slægtsprogrammer... det program jeg bruger er MacFamilyTree, men der er flere og nogen er endda gratis!

Find selv!